Ders 16, Past Continuous Tense Konu Anlatımı

İngilizce'de zamanlar olarak en son Simple Past Tense'i ( Geçmiş Zaman ) anlatmıştık arkadaşlar. Şimdi ise Simple Past Tense ile birlikte sıklıkla kullanılan, bu konuyla son derece alakalı bir zaman olan '' Past Continuous Tense  ( Sürekli Geçmiş Zaman ) '' i anlatmaya çalışacağım. Lafı uzatmadan konuyu anlatmaya geçelim.




Türkçe'ye Şimdiki Zamanın Hikayesi  olarak da çevrilen bu zamanda geçmişte belli bir süre aralığında yaptığımız işleri ifade ederiz. Hani günlük hayatta şöyle cümleler kullanırız:

Bu sabah kitap okuyordum.
Zil çaldığında televizyon izliyordum... gibi.

İşte İngilizce'de bu anlamları vermek için '' Past Continuous Tense'' i kullanırız. Zaten konu başlığındaki     '' Past '' ve '' Continuous '' bu zamanın, tabiri caizse iki zamanın birleşiminden meydana geldiğini belirtmektedir. Genel bir bakış ile başlayacak olursak aşağıdaki tabloya bir göz atalım arkadaşlar.



OLUMLU YAPI / AFFIRMATIVE

Genel tabloda kabaca belirttiğimiz gibi olumlu yapıyı inceleyelim. Bu yapıda öznesine göre '' was / were '' getirir, ardından fiile '' -ing '' eki getirilir. Yani Present Continuous Tense 'ten farklı olarak '' am, is, are '' yerine sadece'' was / were '' getirilir. Tüm öznelerdeki tek değişiklik budur. Onun dışındaki tüm öğeler aynen yazılır.
Tablomuz bize yardımcı olacaktır.















OLUMSUZ YAPI / NEGATIVE

Bu yapıda ise yapılması gereken tek şey sadece '' was - were '' den sonra '' not '' ya da kısa yazılış ile '' n't '' yazmak. Onun dışında başka hiç bir değişiklik yoktur.















SORU YAPISI / INTERROGATIVE

Soru yapısında ise önceden bahsettiğimiz gibi cümlenin 2. öğesi olan '' was /were '' özne ile yer değiştirerek cümle başına gelir. Onun dışındaki tüm öğeler aynı yerinde olduğu gibi yazılır. Bir değişiklik olmaz.














CEVAP YAPISI / ANSWER FORM

Cevap verirken ise yapmamız gereken, önceki zaman konularında olduğu gibi soru cümlesi yapmak için
yerini değiştirdiğimiz öğeleri tekrar eski yerine yazarız. Tabi başında '' Yes '' ve '' No '' ile birlikte.



Dikkat edilmesi gereken yerleri yan açıklama şeklinde tabloda belirttim arkadaşlar. Özne değişimleri dikkat edilmesi gereken bir konudur. Umarım işinize yaramıştır.

Buraya kadar Past Continuous Tense 'i şekil yönünden inceledik. Konu bütün olarak ele alındığında
oldukça uzun bir yazı ortaya çıkacağı için şimdilik burada kesiyorum. Bir sonraki çalışmada kullanım yerleri ve diğer yapılarla ilişkisi gibi detaylardan bahsedeceğim inşallah. En aşağıda ise konuyla ilgili bir de video mevcut arkadaşlar.

İndirme linki: http://www.slideshare.net/alikemal28/past-continuous-tense-31352356


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder