Ders 11, Imperatives/ Emir Cümleleri

Bu seferki konumuz Türkçe karşılığı ''Emir Cümleleri '' olan ''Imperatives'' arkadaşlar. Türkçe'de '' Gel , Git, Otur, Kalk, Ödevlerini yap ! '' gibi cümlelere emir cümleleri denir.Karşınızdaki kişiye bir şeyi yapmasını emretmek için fiili yalın halde kullanırız ve sonuna '' ! '' işaretini koyarız.

'' Otur ! ''     ''Gel ! ''    '' Kalk ! '' gibi....

Bu cümlelerde emir verilen kişi her zaman ''sen'' öznesidir.
(Sen) Otur !           (Sen) Gel !         (Sen) Kalk !

Bu kısa karşılaştırmadan sonra asıl konumuza dönelim.İngilizce'deki ''Imperatives (Emir Cümleleri)'' mantığı ve yapısı da Türkçe'yle aynıdır. Yine fiil yalın halde, yine ''you (Sen) '' öznesine ithafen ve yine sonuna ! işareti.

Bu noktada sadece bilmeniz gereken ''English Verbs (İngilizce Fiiller)'' dir. Eğer dediğim gibi İngilizce'den bir fiil biliyorsanız emir cümlesi yapmak çok kolay.

Kısa bir etüt yaparak hep beraber bir emir cümlesi yapalım. Tıpkı bir yemek tarifi gibi.İhtiyacımız olan bir tutam verb (fiil) , bir tutam subject (özne) ve bir tutam da ünlem işareti (!). İsteğe göre sen sona object (nesne) getirerek terbiye edebiliriz.:)) Tabi her zaman nesne getireceğiz diye bir kural yok. Ben en genel anlamda söyledim. Yoksa her türlü kelime eklenebilir.

Sözlüğü açtık. ''Gelmek '' fiili olan ''to come '' ı bulduk. ''To come'' şeklinde yazılan bu fiili bir cümlede ya da yapıda kullanmak için ne yapmamız gerekiyor? Önceki derslerde bahsetmiş olduğum üzere başındaki ''to'' mastarını atmamız lazım. Elimizde ''come'' kaldı.Fiilimiz tamam.Özne zaten herzaman ''you(sen) '' dir. O da tamam. En son bir ünlem işareti kaldı geriye.

Come !
Alın size mis gibi bir emir cümlesi.Terbiye etmek için sonuna fiille alakalı bir kelime getirebiliriz.

Come with me ! ( Benimle gel ! )

Buraya kadar detaylı bir şekilde Imperatives (Emir Cümleleri) konusunu anlatmaya çalıştım. Umarım sağlam ve kalıcı bir şekilde mantığını anlamanıza yardım edebilmişimdir.Şimdi hızlı bir şekilde örneklere bir göz atalım.

Do your homework ! (Ödevini yap ! )     Sit down !  ( Otur ! )          Be careful ! ( Dikkatli ol ! )
Be quiet !  ( Sessiz ol ! )     Hold up your hands ! ( Ellerini kaldır ! ) Stand up ! ( Ayağa kalk ! )
Watch out ! ( Dikkat et ! )  Fill in the blanks ! ( Boşlukları doldurun ! )   Listen to me ! (Beni dinle ! )
Clean the blackboard ! ( Tahtayı temizle ! )   Go out ! ( Dışarı çık ! )

Olumsuz Yapı
Emir cümlelerini olumsuz yapmak için fiilin başına ''Don't'' getiririz.Hepsi o kadar. Gerisi için yukarıda anlatılan kuralların hepsi geçerlidir arkadaşlar.Örneğin;

Don't sit down ! ( Oturma! )
Don't make noise ! ( Gürültü yapma ! )
Don't stop ! (Durma ! )
Don't listen to him ! (Onu dinleme ! )
Don't go out ! ( Dışarı gitme! )
Don't wait for me ! ( Beni bekleme ! )

Emir cümlelerinde bir de ''please'' kullanımı söz konusudur. Bu şekilde kullanılırsa emir cümlesinin sertlik ve kesinlik derecesi azalır. Rica cümlesine dönüşür.''Please'' cümle sonunda veya başında yer alabilir. Anlamsal olarak bir fark yoktur.

Please,open the window ! ( Lütfen pencereyi aç ! )
Open the window,please ! ( Lütfen pencereyi aç ! )
Please, help me ! ( Lütfen yardım et ! )
Help me, please ! ( Lütfen yardım et ! )




















İndirme linki : http://www.slideshare.net/alikemal28/imperatives-konu-anlatm

Burada da konuyla ilgili bir video var arkadaşlar.Keyifli seyirler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder